2013. március 22., péntek

Igazi barna, fűszeres mézeskalács

Azért bátorkodom most húsvétkor is előhozakodni mézeskaláccsal, mert van, aki ilyenkor is megsüti, nyuszi formára szabva. :) 

Egyszer Kata barátnőmtől kaptam ajándékba egy ilyen szívecske mézeskalácsot gyönyörűen becsomagolva. Megkóstoltam és azonnal elkértem a receptet. Azóta is minden évben megsütöm karácsonykor. Rengeteg mézeskalácsot megkóstoltam ezidáig, de ennek a fajtának sehol nincs párja. Igazi, osztrák féle, barna fűszeres csoda. 1-2 hétre van szüksége, hogy megpuhuljon egy almával összezárva. Higgyétek el, nem fogtok csalódni! És hogy a recept honnan való? A könyv már csak antikváriumban kapható: Regine Stroner: KARÁCSONYI SÜTEMÉNYEK az Új Esély Kiadó nagy képes süteményeskönyve. 

Mi szívecskéket és karácsonyi formákat készítettünk még decemberben.


Ma már a fiam szaggatja ki a formákat.

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

250 g méz
250 g barna cukor
150 g vaj vagy margarin
100 g darált mandula
400-450 g liszt
1 teáskanál fahéj
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
(vagy 1-1 jókora csipetnyi őrölt szegfűszeg, kardamom, szerecsendió és szegfűbors)
1/2 citrom reszelt héja (bio vagy nézzük meg a citrom leírásánál, hogy alkalmas-e fogyasztásra a héja)
1 evőkanál keserű kakaópor
1 tojás
1 teáskanál sütőpor (eredetileg kálium-karbonát, vagyis hamuzsír)
2 evőkanál rum vagy víz

Elkészítés:

  1. Tegyük a mézet a cukorral és a vajjal együtt egy edénybe. Kavarás közben hevítsük fel, amíg a cukor el nem olvad (folyamatosan keverni kell!). Ekkor vegyük le a tűzről, öntsük át egy nagy keverőtálba és hagyjuk kihűlni.
  2. A mézes keverékhez adjuk hozzá a mandulát, továbbá 400 g lisztet, az összes fűszert és tojást. Keverőgéppel alaposan gyúrjuk át az összes hozzávalót.
  3. A hamuzsírt egy csészében keverjük össze a rummal vagy vízzel (én a sütőport a 2. pontnál összekevertem a liszttel), amíg teljesen fel nem olvad benne. Ezt is adjuk a tésztához, majd dolgozzuk el vele. Ezután addig gyúrjuk tovább a tésztát, amíg fényleni nem kezd és már nem ragad az edény falához. Esetleg hintsük meg egy kevéske liszttel, feltéve ha a tészta kissé lágy és ragacsos. Ugyanis akkor jó a tészta, ha kemény és könnyen formázható.
  4. A tálat fedjük le fóliával, hogy a tészta ne száradjon ki vagy pedig vegyük ki a tálból és szorosan göngyöljük fóliába. A leghelyesebb, ha egy éjszakára (de legalább 4 órára) a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
  5. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gáz 3-as fokozat). A sütőlemezt zsírozzuk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. A kisebb darabokra szeletelt tésztát (én négy részre osztom) egy lisztes deszkán nyújtsuk ki 5-6 mm vastagra. Formaszaggatóval szúrjunk ki tetszés szerinti formákat (nálunk a szív alak vált be a leginkább).
  6. A mézeskalácsformákat a sütőben kb. 18 percig süssük. Utána óvatosan, mert akkor még nagyon puha a kalács, emeljük le a sütőlemezről és tésztarácson hagyjuk kihűlni. 
Díszítéshez:

150 g porcukor
2-3 evőkanál citromhéj, hámozott mandula, kandírozott gyümölcsök vagy apró színes cukorgyöngyök (tetszés szerint)

  1. A porcukrot annyi citromlével keverjük ki, hogy sűrű, jól kenhető cukormázat kapjunk. Ezt töltsük be egy vékony csőrű nyomózsákba és kedvünk szerint díszítsük vele a mézeskalácsot. Utóbb szórjuk meg mandulával vagy apró, színes cukorgyöngyökkel. 
  2. A sütés előtt a mézeskalácsot bekenhetjük felvert tojásfehérjével is és rakhatunk rá félbevágott mandulát és apróra vágott, cukrozott gyümölcsdarabkákat.

Mi általában a sütés előtt dióval, mandulával díszítjük a mézeskalácsokat és megsütjük ezekkel együtt őket, natúr készítjük.

Sütés után egy dobozba zárjuk a kalácsokat, a mézeskalács halom tetejére téve egy-egy gerezd almát. Az alma alá tegyünk egy kis fóliát, ha közvetlenül érintkezik a mézeskaláccsal, eláztatja azt. 2-3 naponta forgassuk meg a kalácsokat, amelyik még keményebb, az kerüljön az alma közelébe. Kb. 1-2 hét alatt meg is puhul és isteni lesz. Akinél a lakás páratartalma magas, egy tányéron is hagyhatja, az asztalon puhulni őket. Nekem a dobozos variáció vált be. 

Sehol nem fogsz ilyet kóstolni, az garantált!