2013. február 10., vasárnap

Túros pogácsa azonnali recepttel kisütve

Fenti címet azért adtam, mert akárhányszor megkóstolják a túrós pogácsámat, mindig kérik a receptet is hozzá. Csodálkoztam mindig, hogy de hát ez egy annyira egyszerű recept, miért kérik? Hát gondolom, mert nagyon finom!!! Így jobb rögtön mellékelni hozzá azonnal egy receptet! :) 
A legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető sós recept, rengeteget készítem családnak, barátoknak vagy eseményre. A dolog lényege, hogy az alapanyagokból mindig ugyanannyit mérjünk ki, vagyis a VAJ-LISZT-TÚRÓ aránya mindig egyforma. 




Hozzávalók kb. 1 - 1 1/2 tepsihez:

25 dkg vaj
25 dkg túró
25 dkg liszt
2 szórásnyi só
tetejére egy tojás 

Ha nagyobb társaságnak készítjük, kezdjük mindjárt dupla adaggal.

Elkészítés:
A tojás kivételével a hozzávalókat összegyúrjuk (nálam elő a robotgép és bele mindent). Kis időre a tésztát hidegre tesszük. Kb. 3x hajtogatva a tésztát kinyújtjuk kb. 1-2 cm magasra. Tetejét késsel berácsozzuk és közepes vagy kicsi pogácsaszaggatóval a pogácsákat kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket egymástól kicsit távolabb, tetejüket megkenjük a felvert tojással és előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 15 percig sütjük. Egy picit pirítsuk meg az oldalát is, akkor még ropogós is lesz. Imádom, hogy a hajtogatás miatt nagyon jól megemelkedik a pogi és a rétegeknél szétnyitható, szedhető, cincálható, ehető... :) Hamm bekaplak!